Elsanatları; insanların el emeği, göz nuru ve duygularının birleştiği bir değerler bütünüdür. Örgün ve yaygın eğitimi bir arada yürüten bölümün amacı, kaybolmaya yüz tutmuş, ada kültürünün simgesi durumundaki el sanatlarını, yok olmaktan kurtarıp zinde tutmaya çalışırken, aynı zamanda da sektörel bağlamda turizm amaçlı el sanatları ürünü üretimi yapan ve satan piyasadaki sektörlerede ara eleman veya usta yetiştirmeyi hedef alır.
Elsanatları üretimi ise; geleneksel, teknik ve estetik bilgi, el becerisi, el emeği ve kaliteli işçiliğe sahip, orijinal ve dayanıklı mal üretimi olarak tanımlanabilmektedir. Bölümümüz örgün ve yaygın eğitim vermektedir. Elsanatları adamızda turizm sektöründe ülkenin motiflerini ve kültürünü yansıtmayı ve turizme katkı koymayı amaçlar. Alanda yeni fikirler yaratabilen, yarattığı fikirleri üretime dönüştürebilen, değişimleri yakalayabilen, kültürünü ürünlerle ifade edebilen, yaptığı ürünleri satabilen öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Elsanatları alanında 4 atölye bulunmaktadır.Atölyelerimiz;ahşap oyma,sedef kakma,alçı rölyef,nakış,makine nakışı,gümüş telkâri,geleneksel ve dekoratif elsanatları derslerine uygun donatılmıştır. Bölümde 1 atölye şefi, 5 örgün eğitim öğretmeni, 3 yaygın eğitim öğretmeni görev yapmaktadır. Elsanatları alanı örgün eğitim atölye dersleri:
- Geleneksel Elsanatları : İpek kozası, dokuma, ahşap oyma, kalem örücülüğü, sandalye örücülüğü, kök ayna, folklorik bebek, Lefkara nakışı ,yorgoz işi, lapta işi v.b.dir.
- Dekoratif Elsanatları : Ahşap boyama, gelin başı buketi, yapma bebek, patchwork, takı yapımı, kurdele işi, makine nakışı (bilgisayarlı), pul boncuk işleme, aplike, deri teknikleri, çiçek tanzimleri, iğne teknikleri, ebru, abajur yapımı,makrame teknikleri,kösele çalışmaları v.b.dir.
Elsanatları alanı son sınıf öğrencileri haftada üç gün elsanatları ile ilgili konularda iş yerlerine giderek öğrendiklerini gerçek iş ortamında uygulama fırsatı bulup staj yapmaktadırlar. Ahşap oyma, elsanatları, hobi ve sanat atölyeleri ve gelinlik mağazaları gibi işletmelerde staj yapmaktadırlar. Bu işletmelerden bazıları Has-der, Doruk Vakfı, Yârim gelinlik, Sü-ha Ticaret, Anılır’s Art Gallery, St. Sophia v.b. dir.
Elsanatları ülkemizde ülke tanıtımına yardımcı olan ve en çok işletmesi bulunan sanat dalıdır. Öğretmenler olarak bizler; elsanatları işletmeleriyle görüş ve işbirliği içinde çalışarak Geleneksel elsanatlarımızı daha da geliştirip yaşatmaya çalışıyoruz.Öğrencilerimizi de bu sanat dalında işletmenin aradığı niteliğe uygun ve kendi el sanatlarını doğru şekilde yapabilecek ve yaşatabilecek bireyler olarak yetiştirmekteyiz. Bundan dolayı mezunlarımız el sanatlarıyla ilgili atölyelerde ve staj yaptıkları işletmelerde iş bulabilmektedirler.Kendi atölyelerini açabilmekte, siparişle evde üretim yapabilmektedirler.
Elsanatları bölümünden mezun olan öğrenciler köy kadın kursu öğretmenliği yapabilirler. Kendi alanlarında iki yıllık ön lisans programında veya dört yıllık lisans programında öğrenim görerek öğretmen olabilirler.Kendi alanları dışında istedikleri herhangi bir ön lisans veya lisans programında da öğrenim görebilirler.
Yaygın eğitim; Elsanatlarında yaygın eğitim, yaşam boyu eğitim sloganıyla sürdürülmektedir. Yaş sınırı olmadan her kesimden öğretmen, emekli memur, ev hanımı v.s. bir çok kursiyerin katıldığı kurslarda çeşitli konularda eğitim verilmektedir.Alçı,rölyef, Gümüş Telkari, Ahşap oyma, Sedef kakma, Mozaik, İpek kozası, Lefkara, Lapta işi, Türk işi, Tel kırma, Kurdela işi, Punch iğnesi, Brezilya nakışı, Pul boncuk ve diğer nakış teknikleri v.b. kurslar verilmektedir. Kurslar sayesinde kursiyerlerimiz beceriler edinip, yeteneklerini keşfetmektedirler. Üretim yapıp kendilerine, çocuklarına, dostlarına kalıcı eserler bırakmaktadırlar. Öğrendikleri bu teknikleri üretip aile ekonomilerine katkıda bulunmaktadırlar.
Elsanatları bölüm öğretmenleri olarak hedefimiz geleneksel elsanatlarımızı sevdirme, güncellemek, yaşatmak, özendirmek ve turizme katkı koymaktır.
Yaygın eğitim; El sanatlarında yaygın eğitim, yaşam boyu eğitim sloganıyla sürdürülmektedir. Yaş sınırı olmadan her kesimden öğretmen, emekli memur, ev hanımı vs. birçok kursiyerin katıldığı kurslarda çeşitli konularda eğitim verilmektedir. Kursiyerlerin istekleri doğrultusunda kurslarımızda; Gümüş Telkari, Ahşap oyma, Sedef kakma, Mozaik, İpek kozası, Lefkara, Lapta işi, Türk işi, Tel kırma, Kurdela işi, Punch iğnesi, Brezilya nakışı, Pul boncuk ve diğer nakış teknikleri vb. kurslar verilmektedir. Kurslar sayesinde kursiyerlerimiz beceriler edinip, yeteneklerini keşfetmektedirler. Üretim yapıp kendilerine, çocuklarına, dostlarına kalıcı eserler bırakmaktadırlar. Öğrendikleri bu teknikleri üretip aile ekonomilerine katkıda bulunmaktadırlar.
El Sanatları bölüm öğretmenleri olarak hedefimiz geleneksel el sanatlarımızı sevdirme, güncellemek, yaşatmak, özendirmek ve turizme katkı koymaktır.